Flitsende start

Flitsende start

Het is halverwege februari en de eerste maand zit erop! Tja en waar sta je? Hoe zit het met je goede voornemens, plannen en vision board. Vasthouden aan je plannen vergt inspanning. En nee, als het nu even niet meer zo goed gaat met je dieet, sportschoolbezoek of business voornemens dan ben je niet verloren. Je kan iedere dag een keuze maken. Benieuwd hoe je je beauty business plannen of noem het goede voornemens voor je bedrijf het beste kan definiëren? Ik help je graag!

Voor Beautyon hebben we een aantal modules gemaakt waarin we helpen je businessplannen te definiëren en ervoor te zorgen dat je die doelen ook haalt. Daar hoort een bepaalde business mindset bij en die moet je -net zoals je buikspieren- blijven trainen! Maar daar help ik je graag bij. Om je doelen te behalen is het handig om eerst eens even te reflecteren waar je staat. Wat ging er de eerste maand goed en wat ging minder goed?

Flitsende start

Als ondernemer maak ik elk jaar voor mezelf een aantal goede voornemens voor mijn bedrijf. Aan het begin van mijn carrière kreeg ik een tip van één van mijn mentoren:  Als de eerste maand heel goed is, dan wordt het een goed jaar.  Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en weet ik dat er van alles kan gebeuren waardoor een jaar goed of minder goed verloopt. Maar het idee van een flitsende start zit nog altijd in mijn systeem geprogrammeerd. 

Voor Beautyon hebben we de maand januari gebruikt om onze bedrijfsstrategie te schrijven. Ik had het geluk dat ik dat mocht doen vanaf een fantastische plek, namelijk vanaf Bali. Een combinatie van veel vitamine D en uitzicht op zee zorgde ervoor dat ik de inspiratie en energie voelde stromen. We hebben veel inspiratie sessies gehad en nieuw materiaal en content gecreëerd. En dan? Hoe ga je verder? Hoe zorg je ervoor dat het niet bij inspiratie en ideeën blijft? 

Terug in Nederland kwam ik toch een beetje van een koude kermis thuis en moest ik vanaf een minder exotisch kantoor werken aan onze “next step”. Hoe kunnen we beautyondernemers helpen om op schema te blijven? Hoe zorg je ervoor dat je het hele jaar door je januari plannen vol kunt houden? 

  1. Maak een jaarplan. 

Het klinkt simpel en dat is het ook. Maar een jaarplan en formuleer je doelstellingen. Cijfers zijn misschien saai, maar om een bedrijf te runnen is het cruciaal dat je inzicht hebt in je cijfers. Weet je wat je aan omzet wilt draaien dit jaar? Reken dan uit wat je maand- en dagomzet moeten zijn. Wat zijn je kosten en winst per maand? Ken je getallen! In onze community kun je een download financieel jaarplan vinden, mocht je deze gegevens nog niet hebben ingevuld. Geld moet rollen, maar daarvoor moet je het eerst verdienen. Wil je meer weten over hoe je je financiën op rolletjes kunt laten lopen? In onze workshop finance komen we daarop terug en leer je welke handige financiële tools er zijn en wat je bijvoorbeeld van een boekhouder kunt verwachten. 

  1. Plan een evaluatie in.

Plan een evaluatie in met je team. Ben je een eenmanszaak? Plan dan gezellig een gesprek in met jezelf en trakteer jezelf na afloop op een lekkere lunch :). Door structuur aan te brengen in je drukke agenda zorg je voor rust in je hoofd. Een meeting met jezelf (en/of met je team) werkt heel verhelderend. 

  1. Hoe ga je bijsturen? 

Stel dat de omzet in januari toch een beetje tegen viel, bedenk dan waarom. Waarschijnlijk heb je allerlei redenen: het was koud, het stormde (mensen bleven thuis), klanten en zelfs je medewerkers waren ziek. Er kunnen allerlei vervelende oorzaken zijn. Maar ik heb nieuws: dit is ieder jaar zo, alleen dat vergeet je. Noteer de redenen, zodat je het de “echte” verschillen kan verklaren. Dat helpt. Maak een plan, wat ga je doen om dit “goed” te maken? Kies je voor extra marketing, meer posten op social media of vraag je hulp aan een leverancier? Een maand minder omzet dan je hebt geprognotiseerd is niet zo erg. Echter, als dit iedere maand zo is, heb je over zes maanden echt een probleem. 

Meten is weten als ondernemer!

De eerste maand van het jaar zit erop! Wat is er over van je goede voornemens? Ga je als een speer maar denk je dat er nog meer in zit? Moet je je targets positief bijstellen? Of hoop je dat het heel snel lente wordt en de wereld er weer wat beter uit gaat zien. Meten is weten als ondernemer. En wat je ook gemeten hebt, zorg dat de acties die je hierop neemt passend zijn. Wegkijken is nooit een goed idee. Voor inspiratie, praktische tips en tricks? Word lid van onze Beautyon community en volg 2 wekelijks ons webinar waar we allerlei ondernemers vragen / onderwerpen met je bespreken.

Wil jij echt een next step maken? One size fits nobody! Zowel jij als jouw bedrijf zijn uniek daarom is het traject is altijd maatwerk. Er kunnen zoveel verschillende redenen zijn dat jij eens wil sparren. Dat kan van alles zijn.

Er zijn vele onderwerpen die de moeite waard zijn om aan te pakken met een coach. Een heel duidelijk vraagstuk hebben is fijn, dan kunnen we direct een voorstel doen. Maar het mag ook nog vaag zijn. Dan bespreken we de thema’s en aan de hand daarvan maken we een plan van aanpak.

Wij vinden het vooral heel belangrijk dat er een duidelijk klik is. Zodat we samen in vertrouwen aan de slag kunnen. We maken vooraf concrete afspraken zodat je weet wat je mag verwachten.

Share this Post: