Nooit te oud om te leren 

Nooit te oud om te leren 

Wekelijks cross ik het hele land door om beautysalons te bezoeken, van Brabant door naar Den Haag via Utrecht. Soms zijn het nieuwe klanten, soms zijn het ondernemers waar ik al wat langer voor werk. Ik vind online zoom sessies geweldig, maar toch gaat er niets boven de heerlijke geur van een salon.  

Elke salon is een verrassing
Vooral bij nieuwe klanten is het goed om persoonlijk contact te hebben, zo zie ik gelijk wat voor soort ondernemers ik voor me heb. Dat is iedere keer weer een leuke verrassing, soms zijn het salons waarbij je bij wijze van spreken van de grond kan eten en bij sommige klanten durf ik niet eens een kast te openen, omdat ik weet dat die nodig moet worden opgeruimd.  Een andere keer kom ik over de vloer bij mega creatieve ondernemers die zo vol passie en enthousiasme over hun plannen vertellen, maar waarbij je met enige zekerheid weet dat ze waarschijnlijk allergisch zijn voor to-do-lijstjes. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om eens in de zoveel tijd echt een klant te bezoeken in de salon. Online kun je al snel op het verkeerde been worden gezet. Mensen laten immers zien wat ze willen laten zien. Dat is toch net anders als ik op een drukke dag de salon binnen kom lopen.  

Hands-on oplossingen
Het leukste vind ik om te zien dat iedere ondernemer het weer anders aanpakt. Met mijn jarenlange ervaring heb ik de meeste uitdagingen wel gezien en kan ik naast vertrouwen en inspiratie ook heel goed hands-on oplossingen bieden die meteen lucht geven. Waar ik de meeste energie uit haal? Als ik zie dat de ondernemers stappen maken. Dat de tips die ik ze meegeef, meteen werken en dat ze zelfs een beetje schrikken van hun progressie. Ook geniet ik van alle lieve appjes en berichten die ik krijg gedurende het proces.  

Vloeken en tieren als apps niet werken
Maar ging het bij mij allemaal makkelijk? Nee, ook ik heb struggles gehad. Jarenlang heb ik met allerlei verschillende systemen gewerkt. Maar een nieuw bedrijf vraagt om een nieuwe aanpak. Dus het afgelopen jaar mag ik zelf ook weer heel wat nieuwe dingen leren.  

Het werken in een salon heb ik ingeruild voor een modern kantoor. Om eerlijk te zijn werk ik vaak vanuit mijn logeerkamer, maar wel met uitzicht op de Amstel, dat dan weer wel. Zo zit mijn computer nu vol met extra programma’s waar ik tot voor kort het bestaan niet vanaf wist. Vroeger was ik een Excel-koningin, nu voel ik me een kleuter als het aankomt op apps zoals Jotform, Calendly, Pixie Cut. Gelukkig heb ik de apps Canva, Trello en Chat GPT inmiddels aardig goed onder de knie. Ik hou van gadgets en ik wil altijd het nieuwste van het nieuwste, maar ook ik vloek en tier regelmatig als het dan niet snel genoeg gaat of als mijn inlog niet werkt. Ondertussen ben ik ook begonnen met een zakelijke vlog cursus en kijk ik vol bewondering naar een webinar voor TikTok contentmarketeers en heb ik net geleerd dat er naast SEO ook zoiets bestaat als VEO.  

Wat ik hiermee wil zeggen? Je bent nooit te oud om te leren, zegt men. Ook ik word hier geconfronteerd met mezelf Ik wil namelijk het liefst zo snel mogelijk vaart maken. Ik wil dingen doen en het liefst zo snel mogelijk. Maar ook ik moet alles stap voor stap leren, net zoals de mensen die ik begeleid. First things first zeg maar. Al die nieuwe tools krijg ik vanzelf onder de knie en zo kan ik straks ook lekker flowen. Het doet me denken aan mijn beginperiode en ik realiseer me nu nog beter hoe het is om als ondernemer een nieuw bedrijf te starten.  

Vertrouwen
Achteraf kan ik gelukkig enorm lachen om de kansloze pogingen die ik doe om een goede TikTok te maken. Of als ik mijn Iphone op zijn kop zet omdat ik van een bekende influencer heb geleerd dat je dan mooiere foto’s kan maken. Ook ik heb niet alles onder controle. Wat ik daarvan heb geleerd? Dat je soms ook de controle een klein beetje los moet laten. En dat het vooral belangrijk is dat je vertrouwen hebt, want dan zie je dat dingen soms ineens wel lukken.   

Wil je ook een stap vooruit voor je bedrijf? Meld je dan aan voor een kennismaking https://calendly.com/mariejose-dnxu

Share this Post: